Sungrab Woeser

Ik heb geen bijzonder streven ernaar om het boeddhisme te verspreiden. Niettemin heb ik natuurlijk de verantwoording en plicht, om de dharmabeoefening over te brengen aan hen die een bijzondere verbinding met de boeddhistische leer hebben.

Of men het nu Dharma noemt of niet, ik meen dat het belangrijkste is, om een goed mens te zijn, heilzame gedachten te hebben, postitief te handelen en een bron te worden voor het welzijn van alle levende wezens.

Soms heb ik het gevoel, dat het niet zeer nuttig is, om de naam van een religie, – of in dit geval, het Boeddhisme -, te gebruiken. Dit wekt de indruk dat het om iets afgescheidens en exclusiefs gaat. Terwijl het belangrijker is, dat wij elkaar respecteren en waarderen, doordat wij de belangrijkheid van anderen erkennen.

In deze zin, kan de boeddhistische leer en beoefening een bijdrage aan een zaak leveren, waarin veel mensen geïnteresseerd zijn. Zonder dat men speciaal Boeddhist moet zijn.

Biografie van Sungrab Woeser – Leen van der Meij

1993

Dharma student van eerwaarde Lama  Khenchen Sherab Gyaltsen Amipa

1993 – 2010

Student, secretaris en cursusleider in boeddhistisch centrum Sakya Tsechen Ling, Den Haag, Nederland. Olv Khenchen lama Sherab Gyaltsen Amipa

2002, 2008, 2012 en 2016

Volledige Lam Dre Cyclus  olv  Z.H. Sakya Trizin, in Frankrijk, Engeland en Duitsland.

Studie van verschillende Dharmateksten olv Z.H. Dalai Lama in Zwitserland, Frankrijk, Duitsland en Nederland

1998 – 2010

Oprichter en leider van het Nationaal Platform ‘Boeddhisme en Sterven’

December 2009

Inwijding tot novice monnik, verleend door eerwaarde khenpo Dakpa Woeser la, Sakya Tsechen Ling, Kuttolsheim, Frankrijk

2010

Emigratie naar Oostenrijk

2006 – 2009, 2014, 2017 en 2018

Studie  in boeddhistische filosofie aan de Internationale Boeddhistische Academie, Kathmandu, Nepal. 2017: retraite aldaar in Samatha en Metta, olv eerwaarde Dhammadipa. 2018:  Abhidharma studie, olv Khenpo Jordan.

Diverse tantrische Retraites

2004 en 2014

Pelgrimsreizen naar Lumbini, Bodhgaya, Sarnath, Rajgir, Kushinagara, in India onder leiding van respectievelijk Acharya Lekshey en Lama Gesche Tenzin

Juli 2017

Remigratie naar Nederland